Onkruidzaden voor uw vogels

Onkruidzaden: De Korenbloem

Er zullen maar weinig vogelliefhebbers zijn die de korenbloem niet kennen. Dat betekent echter niet dat deze liefhebbers op de hoogte zijn van de grote waarde van het zaad der korenbloem voor hun vogels. Deze bekende planten worden vrijwel overal in het veld aangetroffen, maar het meest toch in korenvelden. Over het grijze, zijdeachtige uitziende zaad kan men beschikken ongeveer van mei tot en met september. Niet alleen voor de inlandse vogels zoals groenlingen, vinken, goudvinken en vooral putters is het uitstekend voedsel, ook vele kanaries en exoten eten het graag. Menig kweker zal er wel van hebben opgezien dat het zaad van deze bloem, die hij zo vaak heeft zien staan, zo goed is voor zijn vogels, maar het is juist de bedoeling van deze artikelen die de kwekers hierop attent maken.

Onkruidzaden: De paardebloem

Een van de beste onkruiden voor onze vogels is de alom bekende paardebloem. Er zijn weinig planten die een zo goed tonicum zijn, omdat de zaden van de paardebloem een zeer hoog percentage minerale zouten bevat en zo bloedzuiverend werken. Dit geldt dan vooral voor de soort welke in het voorjaar - de tweede helft van april en de eerste helft van mei - bloeit. Er zijn vele ondersoorten, welke praktisch het gehele jaar bloeien, maar die minder goed zijn. De zaden zitten in de bekende witte pluimbal en het is voor vele vogelliefhebbers een moeilijkheid deze zaden te verzamelen. Toch is het niet zo moeilijk, wanneer men ze maar plukt als de knoppen nog dicht zijn, maar praktisch op het punt staan op het punt van open springen, ze hebben dan bovenop reeds witte pluisjes. Wil men het zaad bewaren, dan kan ze in de zon laten drogen. Ook de bladeren zijn uitstekend voedsel. De zaden worden door zeer veel vogels graag gegeten. Voor onze Europese cultuurvogels als putter, groenling, sijsjes, goudvink, geelgors, enz is het belangrijk voedsel, maar ook vele exoten en kanaries gebruiken het voor het grootbrengen van hun jongen, zelfs verschillende grote parkieten eten het graag.

Onkruidzaden: Vogelmuur

Van de vele onkruidzaden die we voor onze vogels als voedsel gebruiken is muur het bekendste. Het grote voordeel van deze plant is dat ze reeds zeer vroeg in het voorjaar geschikt is om aan de vogels te voeren. Midden maart is het reeds in grote hoeveelheden te vinden, hetgeen van belang is, omdat vele kwekers deze planten gebruiken bij het grootbrengen van jonge vogels. Zowel de bladeren als de stengels en de zaden worden door de vogels graag gegeten. Het beste kan men de planten in bossen met wortel en al in de volière leggen, dan blijft het groen ook enige dagen fris, wanneer men het 's avonds maar even met water besproeit. Muur is zeer rijk aan onmisbare chemische elementen die nodig zijn om de vogels in goede conditie te houden. Niet alle onze wildvogels eten muur erg graag, vooral ook voor kanaries is het uitstekend groenvoer, speciaal in de broedtijd, zodat vele kwekers wanneer er jongen zijn, in plaats van sla of andijvie, muur aan hun vogels geven. Ook de meeste tropische vogels en parkieten eten graag muur. Wanneer men muur in bossen in de volière legt of hangt, voorkomt men ook verveling bij de vogels, omdat ze regelmatig met de muur bezig zijn. Muur wordt vrijwel overal als onkruid aangetroffen en langs praktisch alle buitenwegen te vinden. Natuurlijk moet men overtuigd zijn dat de plaats waar de muur staat niet bespoten is, dit geldt vooral bij land - en tuinbouwgronden waar muur altijd te vinden is. Tot de late herfst blijft muur groeien en is ze geschikt voor onze vogels.

Onkruidzaden: Herderstasje

Onder de bekende onkruidzaden die door veel kwekers aan hun vogels gevoerd worden neemt het herderstasje een vooraanstaande plaats in. Het voordeel van dit plantje is dat het in alle stadia van zijn groei door de vogels wordt gegeten en het dat het op vele akkers en tuinen te vinden is. Van juni tot en met oktober vormen de planten zaad en vooral dan wordt het door vele liefhebbers aan hun vogels gegeven. Men kan het in grote bundels verzamelen en in het water zetten tot men het aan de vogels geeft. Herderstasje is zowel als medicijn als groenvoer belangrijk. Bij verschillende wildvogels zoals de putter, vink, groenling, sijs en goudvink is het onontbeerlijk wanneer deze vogels jongen hebben. Ook vele kanariekwekers geven het aan hun vogels in de broedtijd. Ervaren exoten kwekers weten het herderstasje ook te waarderen en voeren het aan de prachtvinken, parkieten en kwartels, die het graag eten voor het grootbrengen van de jongen.

Reacties (0)add
Schrijf reactie

busy